Simptomi

simptomi trudnoće

Ostavite komentare i vasa iskustva simptomi trudnoce Uzroci su razliciti na vama je da pogledate koju su Vam slicni simptomi, simptomi umora i tako dalje... --------------------------------------------------------

SIMPTOMI TRUDNOCE

 

Pre nego što ciklus izostane i protekne dovoljno vremena da bi test za trudnoću bio siguran, organizam signalizira drugo stanje na razne načine rani simptomi trudnoce

Simptomi trudnoce

Simptomi trudnoce pojavljuju se već posle sedam dana od začeća, u blažem ili intenzivnijem obliku. Pre nego što mesečni ciklus izostane i protekne dovoljno vremena da bi test za trudnoću bio siguran pokazatelj, organizam signalizira drugo stanje na razne načine.

* Osetljive grudi: Ovaj simptom se može javiti već nedelju dana posle začeća. Osetljivost grudi naročito u predelu bradavica posledica je pojačane hormonalne aktivnosti.

* Grčevi u stomaku: Neretko se događa da žena oseti grčeve u stomaku, a na donjem vešu mogu se pojaviti braonkasti tragovi. To je posledica smeštanja embriona u matericu.

* Blaga mučnina: Brzo posle začeća kod buduće majke može da se javi blaga mučnina i osećaj gađenja kao reakcija na određeni miris. Mučnine su najintenzivnije od četvrte do šeste nedelje trudnoće

simptom trudnoce Umor: Mnoge žene se od prvog dana trudnoće osećaju umorno i iscrpljeno, što je takođe posledica hormonalnih promena u telu. Malaksalost je naročito prisutna u prva tri meseca.

Prvi simptomi trudnoce

KOJI ĆE VAM OTKRITI DA STE TRUDNI

Rani simptomi trudnoce mogu da vam ukažu da je vreme da uradite test.

Simptomi trudnoce

Prvi simptomi trudnoće slični su pred menstrualnim tegobama pa često znaju da zavaraju žene. I dok one očekuju menstruaciju, možda bi bilo bolje, da urade test na trudnoću. Iako se razlikuju od žene do žene najčešći rani simptomi trudnoće su sledeći.

Menstrualni grčevi

Već nekoliko dana nakon začeća, oplođena jajna ćelija se prikači na zid materice, što može da izazove osećaj sličan menstrualnim grčevima . Neke žene čak mogu malo i da krvare, pa pomisle da je u pitanju menstruacija. Osim krvarenja, možda ćete primetiti beli, mlečni iscedak iz vagine.

Promene na dojkama

Promene na dojkama su još jedan veoma rani znak trudnoće. Zbog hormonalnih promena kroz koje vaše telo prolazi primetićete u prvoj ili drugoj nedelji da vaše grudi postaju otečene i bolne ili osetljive na dodir. Osim toga, areole postaju tamnije. Međutim, ne mora da znači da je u pitanju trudnoća, hormonalni disbalans i menstruacija izazivaju slične promene.

Umor i pospanost

Ako osećate da ste neverovatno umorni, iscrpljeni i da nikako ne možete dovoljno da se naspavate veoma je verovatno da ste trudni. Ovaj simptom može da se javi samo nedelju dana posle začeća, a neobičan umor je najčešće izazvan većim nivoom progesterona.

Jutarnje mučnine

Povišen nivo estrogena u vašem organizmu može da uspori pražnjenje želuca, što dovodi do poznatih jutarnjih mučnina. Ipak, trebalo bi da znate da neke žene ni jednom u trudnoći ne ostete jutarnje mučnine.

Izostanak menstruacije

Ovo je najočigledniji rani simptom trudnoće i onaj koji podstiče većinu žena da se urade test na trudnoću. Može se dogoditi i da menstruacija izostane iz drugih razloga, kao i da cele trudnoće redovno dobijate menstruaciju.

 

UOČITE RANE SIMPTOME

Sigurno vas zanima koji su prvi simptomi trudnoće i kojim redosledom se mogu pojavljivati i na kraju krajeva da li možda ukazuju na pozitivan test? Proverite da li ste trudni pre testa!

Simptomi trudnoce

Rani simptomi trudnoće kod nekih žena se javljaju pre datuma očekivane menstruacije i mogućnosti da sumnju potvrde testom. Kod drugih se pak mnogi od njih nikada ni ne pojave. Vaša će se trudnoća računati od prvog dana poslednje menstruacije, a ne od dana oplodnje. Proverite jeste li trudni uz ovaj pregled simptoma trudnoće po danima i nedeljama posle ovulacije,

PRVI SIMPTOMI TRUDNOĆE/VREME KADA SE JAVLJAJU

Pad temperature
* Dan implantacije (ugnježdenja u zid materice) nekoliko dana posle ovulacije
Slabo krvarenje (nekoliko kapljica krvi, sukrvica, smeđi iscedak)
* 8 do 10 dana nakon ovulacije
Slabi abdominalni grčevi / naleti vrućine (valunzi)
* 8 do 10 dana nakon ovulacije
Pozitivan test krvi na Beta hCG
* 10 dana nakon oplodnje/ovulacije
Pozitivan kućni test iz urina
* 10 do 14 dana nakon ovulacije/oplodnje
Izostanak menstruacije
* Menstruaciju bi trebalo da dobijete 14 do 16 dana nakon ovulacije
Mučnine
* 2 do 4 nedelje posle ovulacije
Osetljivost grudi i bradavica
* 3 do 4 nedelje nakon ovulacije
Umor
* 3 do 10 nedelje posle ovulacije
Povraćanje
* 3 do 10 nedelja posle ovulacije
Posebne želje za hranom
* 1 do 2 meseca nakon začeća
Češće mokrenje
* Obično nakon 1 do 2 meseca
Opstipacija i bolovi u kičmi
* Kasnije
Zatamnjenje areola (smeđi krugovi oko bradavica) i spoljašnjosti vagine
* Posle 14 nedelja
Fetalni otkucaji srca
* 8 do 9 nedelja posle začeća
Fetalni pokreti
* 18 do 20 nedelja

Simptomi trudnoce   simptomi trudnoce   Simptomi trudnoce

Jedini način da saznate da ste trudni je da uradite test za trudnocu . Postoje rani simptomi trudnoće, koji vas mogu uputiti u to da ste verovatno trudni i da treba da uradite test.

Neke žene toliko osećaju govor svog tela i njegove promene koje doživljava sa trudnoćom da one znaju tačno kada su trudne bez posebnih testova. Druge žene, nasuprot, nemaju nikakvih sumnji da su trudne sve do izostanka menstruacije, što je možda najbolji prvi pokazatelj trudnoće.

Da li sve žene imaju prve simptome trudnoće?

Prvi simptomi trudnoće variraju od žene do žene i čak od trudnoće do trudnoće, tako da se može desiti da jedna žena ima potpuno različite prve simptome u svojim trudnoćama. Takođe, zato što rani simptomi trudnoće često upućuju na dolazak menstrualnog ciklusa i ono šta se dešava posle, možete imati neke od simptoma koje nećete prepoznati.

Važno je da imate na umu da simptomi mogu biti uzrokovani i drugim stvarima osim trudnoćom. Jedini način da potvrdite trudnoću jeste da uradite test simptomi trudnoce.

Treperenje i grčevi

Nekoliko dana nakon začeća, oplođeno jajašce se učvršćuje za zid materice. Ovaj proces može uzrokovati prve simptome trudnoće, treperenje ili pulsiranje, a ponekad i grčeve. Poznato kao krvarenje tokom implementacije (usađivanja),  ovaj prvi simptom se pojavljuje od 6. do 12. dana nakon oplođenog jajašceta.

Grčevi liče na menstrualne i neke žene ovaj simptom pogrešno shvate kao predmenstrualni sindrom. Krvarenje i grčevi, ipak su mnogo slabiji. Druge stvari koje mogu uzrokovati ovaj simptom uključuju pravi početak menstruacije, menjanje menstruacije, korišćenjem različitih pilula za kontracepciju, infekcija ili abrazija tokom polnog odnosa.

Kod krvarenja možete primetiti beličast iscedak iz vagine. Ovo je povezano sa činjenicom da odmah nakon začeća, zidovi vagine postaju mekši, zato se povećava broj ćelija sluzokože i dolazi do vaginalnog iscetka. Iscedak se može nastaviti tokom trudnoće, ali je obično bezopasan i ne zahteva nikakve tretmane i lečenje. Međutim, ako primetite da je iscedak neprijatnog mirisa ili osećate svrab i peckanje, trebali biste zakazati pregled kod lekara. Ovo mogu biti znaci gljivične ili bakterijske infekcije.

Promene u grudima

Promene u grudima su još jedan veoma čest simptom trudnoće. Kada začnete, vaš organizam ubrzano menja hormonalni nivo. Zbog promene hormona, možete osećati jedne ili dve nedelje da su vam grudi otečene, osetljive ili da vas svrbe. Ili ćete osećati da su teže ili punije nego obično ili su osetljive na dodir. Obično područje oko bradavica, zvano areola, može potamneti.

Trudnoća nije jedina koja može uticati na promene u grudima. Hormonalni disbalans koji je povezan sa trudnoćom može biti odgovoran za ove promene. One takođe mogu biti uzrokovane korišćenjemkontraceptivnih pilula ili mogu biti predmenstrualni simptom.

Umor simptomi trudnoce

Osećaj neuobičajenog umora je rani simptom trudnoće koji se može pojaviti nedelju dana nakon začeća. Uporan umor je često povezan sa visokim nivoom hormona progesterona u organizmu, iako umor može ukazivati na niži nivo šećera u krvi, niži krvni pritisak i povećana proizvodnja krvi.

Umor nepovezan sa trudnoćom može biti uzrokovan stresom, fizičkim naprezanjem, depresijom, prehladama i gripom, ili nekom drugom bolešću. Ako je umor povezan sa trudnoćom, važno je da se dosta odmarate i jedete hranu bogatu proteinima i gvožđem.

Mučnina (jutarnja mučnina) 

Povećan nivo estrogena u organizmu može usporiti pražnjenje stomaka. Ovo je jedan od ranih simptoma trudnoće, mučnina, ili kako je mnoge žene zovu, jutarnja mučnina. Ne oseća svaka žena ove simptome. Osećaj mučnine se može i obično se pojavljuje u bilo koje doba dana.

Uz osećaj mučnine, neke žene imaju averziju prema određenoj hrani ili preveliku želju za nekim posebnim namirnicama kada su trudne. Ovi rani znaci trudnoće su takođe povezani sa hormonskim promenama. Efekt može biti toliko jak da čak i pomisao na vašu omiljenu hranu može vam izazvati mučninu.

Ima i  drugih stanja koja utiču na ovaj simptom. Na primer, gastrointestilna osetljivost ili neke druge bolesti mogu biti odgovorni za osećaj mučnine. Promene u ishrani, stres, depresija, ili čak predmenstrualni period, mogu se računati u želju ili averziju prema za određenim namirnicama.

Mučnina, žudnja ili averzija za određenim namirnicama mogu trajati tokom cele trudnoće. Na sreću, mnoge žene osete da ovaj simptom prolazi ili se znatno smanjuje u 13. ili 14. nedelji i tako nestaje potpuno ili delimično do kraja trudnoće. U međuvremenu, važno je da o načinu ishrane razgovarate sa svojim lekarom ginekologom koji će vam objasniti kako da se hranite da biste vi i vaša bebe dobili sve potrebne materije za rast i razvoj fetusa.

Izostanak menstrualnog perioda

Najočigledniji rani simptom trudnoće i jedan koji mnoge žene natera da urade test na trudnoću je izostanak menstruacije. Ali, nisu svi izostanci ili kašnjenja menstruacije uzrokovani trudnoćom, niti su sve trudnoće pošteđene menstrualnog krvarenja.

Žene tokom trudnoće mogu imati krvarenja. Ako ste trudni, posavetujte se sa lekarom koja krvarenja su zabrinjavajuća, a koja ne. Na primer, kada je krvarenje normalno i kada je znak za uzbunu?

Može vam izostati menstruacija zbog mnogih stanja direktno ne vezanih za trudnoću. Prekomerna težina ili gubitak kilograma su neka od uzročnika. Takođe, hormonalni problemi mogu uticati na izostanak menstruacije, kao i stres, umor ili napetost. Nekim ženama izostane menstruacija kada prestanu da koriste kontraceptivne pilule. Ali ako vaš menstrualni ciklus kasni i sumnjate da ste trudni, nema razloga da ne uradite test i potvrdite vaše sumnje.

Drugi rani simptomi trudnoce

Poremećen balans hormona u vašem organizmu može uzrokovati mnoge simptome.

  • Mnoge žene imaju nagon za često mokrenje koje osete od 6. do 8. nedelje nakon začeća. Iako ovo može biti uzrok urinarnim infekcijama, dijabetesu ili prekomernim korišćenjem dijuretika, ako ste trudni, najverovatnije je da povećanje hormona u vašem organizmu uzrokuje i česta mokrenja.
  • Povećan nivo hormona progesterona može uzrokovati konstipaciju (zatvor). Progesteron uzrokuje da hrana prolazi mnogo sporije kroz creva. Unošenje mnogo tečnosti, vežbanjem i unosom namirnica bogatim vlaknima pomoći će vam da rešite ovaj problem.
  • Česta promena raspoloženja su karakteristična tokom prvog trimestra. Takođe su povezana i sa promenom nivoa hormona.
  • Mnoge žene su primetile česte glavobolje ili su osetile hronične bolove u leđima.
  • Vrtoglavica i nesvestica mogu biti povezani sa dilatacijom krvnih sudova, niskim krvnim pritiskom ili niskim nivoom šećera u krvi. Mnoge žene ne osete da su trudne  sve dok ne posete lekara koji nalazi da im je trudnoća uzrokovala neke od ovih problema.

Ako ste trudni, možete imati sve ove simptome, ili samo jedan ili dva. Ali, ako bilo koji od ovih simptoma postaje problem, obavezno se obratite vašem lekaru. Lekar će vam pomoći da nađete načina da otklonite probleme.

Prvi znaci

Омогућава Blogger.